Onze diensten

Beschermingsbewind

Wat is beschermingsbewind

Beschermingsbewind is een maatregel die door de rechtbank opgelegd kan worden als iemand (tijdelijk) niet meer in staat is zijn/haar eigen financien te beheren. Een bewindvoerder wordt vervolgens aangesteld om de financiele huishouding in goede banen te leiden.

Hoe werkt beschermingsbewind

Als u bij ons wordt aangemeld voor beschermingsbewind plannen we samen met u en uw eventuele begeleiding een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek nemen we alle belangrijke informatie door. Vervolgens verwerken wij alle informatie in een verzoekschrift dat we namens u opsturen naar de rechtbank.

De rechtbank beoordeelt het verzoek en nodigt u bij aanvullende vragen uit voor een zitting. De rechtbank besluit of er beschermingsbewind wordt uitgesproken. Bij een positieve uitspraak stelt de rechtbank een beschikking op. In deze beschikking staat vastgesteld dat wij namens u mogen optreden als wettelijk vertegenwoordiger.

Beschermingsbewind kan worden gecombineerd met mentorschap.

Wat doet een bewindvoerder voor u

Vanaf het moment dat de beschikking ontvangen is nemen wij alle financiële administratie uit handen. Dit betekent dat we alle banken gaan aanschrijven om uw rekeningen over te nemen, we schrijven alle relaties aan met het verzoek om voortaan met onze organisatie te communiceren en benaderen eventuele schuldeisers om te kijken hoe we naar oplossingen kunnen toewerken. Alle geldzaken worden vanaf dat moment door ons geregeld, u ontvangt eens per week (of anders indien wenselijk) een vast bedrag aan leefgeld voor uw levensonderhoud.

Zet de eerste stap en neem contact op!

Mentorschap

Wat is mentorschap

Mentorschap is een maatregel die door de rechtbank opgelegd kan worden als iemand (tijdelijk) niet meer in staat is om zijn/haar zorgbehoefte te kunnen coordineren . Een mentor wordt vervolgens aangesteld om alle zorgvragen in goede banen te leiden.

Hoe werkt mentorschap

Als u bij ons wordt aangemeld voor mentorschap plannen we samen met u en uw eventuele begeleiding een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek nemen we alle belangrijke informatie door. Vervolgens verwerken wij alle informatie in een verzoekschrift dat we namens u opsturen naar de rechtbank.

De rechtbank beoordeelt het verzoek en nodigt u bij aanvullende vragen uit voor een zitting. De rechtbank besluit of er mentorschap wordt uitgesproken. Bij een positieve uitspraak stelt de rechtbank een beschikking op. In deze beschikking staat vastgesteld dat wij namens u mogen optreden als wettelijk vertegenwoordiger.

Wat doet een mentor voor mij

Vanaf het moment dat de beschikking ontvangen is de mentor verantwoordelijkheid voor alle zorggerelateerde vraagstukken. De belangijkste taak van een mentor is het regelen van de juiste zorg, de betrokkene ondersteunen of vertegenwoordigen tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars of instellingen en in actie komen als de betrokkene niet de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft.

In de praktijk wordt mentorschap vaak gecombineerd met beschermingsbewind.
Balans Financiële Zekerheid wordt dan aangesteld als bewindvoerder en mentor.

Budgetbeheer

Wat is budgetbeheer

Budgetbeheer is een alternatief voor mensen die beschermingsbewind een te ingrijpende maatregel vinden. Bij budgetbeheer wordt er gewerkt met een, maandelijks opzegbare, volmacht.

Om voor u op te mogen treden als budgetbeheerder is een AFM vergunning vereist. Hiervoor zijn wij sinds 1 januari 2022  aangesloten bij Stichting FTI. 

Hoe werkt budgetbeheer

Als u bij ons wordt aangemeld voor budgetbeheer plannen we samen met u en uw eventuele begeleiding een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek nemen we alle belangrijke informatie door en wordt een volmacht voor 'budgetbeheer' ondertekend.

Wat doet een budgetbeheerder voor mij

Vanaf het moment dat de volmacht is ondertekend nemen wij alle financiële administratie uit handen. Dit betekent dat we alle banken gaan aanschrijven om uw rekeningen over te nemen, we schrijven alle relaties aan met het verzoek om voortaan met onze organisatie te communiceren en benaderen eventuele schuldeisers om te kijken hoe we naar oplossingen kunnen toewerken. Als de schuldenlast te hoog blijkt te zijn, verwijzen wij u door naar de gemeentelijke schuldhulpverlening. Alle geldzaken worden vanaf dat moment door ons geregeld, u ontvangt eens per week (of anders indien wenselijk) een vast bedrag aan leefgeld voor uw levensonderhoud.

Balans Financiële Zekerheid BV

Postbus 201
4190 CE Geldermalsen

Telefoon:      085 - 0645175
Email:           info@balansfz.nl
KVK:              73465445
BTW:             NL859541320B01

Wij zijn lid van
Branchevereniging Aegis

Logo   Aegis   Witte tekst

© 2025 Balans Financiële Zekerheid BV     |     Klanttevredenheid     |     Klachtenreglement     |     Ontwerp en realisatie: Janine Ontwerpt